Nieuws

Chinese maankoekjes dankzij Murphy

Chinese maankoekjes dankzij Murphy

Ken je de wet van Murphy?

Ik haat die wet! En ik zit er even middenin. Van zieke dochter en wifi-storing tot kapotte fiets en thermostaat.

Maar voor Houtkoorts het ergste: mijn bus is afgekeurd…
Heel praktisch als je 2 werkplaatsen hebt, allebei op ca. 3 kwartier fietsen van je huis. Met mijn conditie trouwens ca. 4,5 uur, maar dat even terzijde.

Gelukkig heb ik 2 vrienden die bezig zijn mijn bus weer door de keuring te knippen en plakken.
Mijn helden zijn dat.
Wat is een hout-meisje zonder metaal-mannen?

Maar ja, zelfs superhelden kunnen niet toveren.
Dus ben ik al meer dan een week aan het thuiswerken.
Ik heb zo’n heimwee naar het houtwerken dat ik af en toe kwijlend naar foto’s uit mijn werkplaats kijk…
Maar goed, online is er gelukkig ook genoeg te doen!

Zo heb ik nu dus ook even tijd om jullie mijn houten maankoekjes mallen te demonstreren.
Een aantal dagen te laat, dat dan weer wel, want 13 september was het Chinese maanfeest, waarop de maankoekjes traditioneel gegeten worden. Maar maankoekjes in China zijn een beetje de speculaasjes van Nederland.
Dus ik vind dat het ook best met een beetje vertraging gepost kan worden. Toch? Geef ik gewoon de schuld aan mijn schijt-wifi.

Dus: Maankoekjes!

Nou schijnen de traditionele maankoekjes niet echt te nassen te zijn, dus heeft mijn jongste dochter een recept van het internet geplukt die eigenlijk resulteert in een soort gevulde koeken. Maar dan dus mega mooi als je onze houten maankoekjes mallen ervoor gebruikt. 

Oh ja, en ik zei net demonstratie hè?
Nou, ik heb dus eigenlijk alleen foto’s van het eindresultaat, dus het deeg kneden en slaan moet je er zelf even bij verzinnen.

Mijn dochter heeft een enorme lading koekjes gemaakt van het recept dat ze van internet had. En ze zijn heel lekker, maar best bewerkelijk en machtig, dus om jou een paar ritjes sportschool en veel tijd te besparen heb ik even de ingrediënten gehalveerd.
Mag jij verder mee doen wat je zelf wilt. Een pakje amandelspijs is namelijk wel 300 gram…

Maar, goed, dus..
Benodigdheden voor ca. 12 stuks:

 

  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 137,5 gram bloem
  • 70 gram basterdsuiker
  • snufje zout
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 theelepel citroenrasp

De amandelspijs met de citroenrasp en een halve eierdooier meng je door elkaar voor de vulling.

De andere helft van de eierdooier bewaar je om over de koekjes te strijken.

Het eiwit en de rest van de ingrediënten kneed  je door elkaar tot een bal.

Dan pak je je houten maankoekjes mal en strooi je er wat bloem in. Dan druk je wat deeg in de mal waarbij je zorgt dat de hele vorm bedekt is, maar wel een holte over heeft voor de vulling.
Dan doe je het amandelspijs in de holte en tot slot dek je het af met nog een plakje deeg.

Dan draai je de mal om en slaat een paar keer hard totdat het koekje uit de mal los komt.
Da’s mijn favoriete onderdeel. Je zult snappen waarom. 

Oven voorverwarmen op 175 graden, ca. 30 minuten in de oven en klaar zijn je koekjes!

En met een beetje geluk zien ze er dan ongeveer zo uit:

Hey, maar hou jij nou helemaal niet van gevulde koek? Je kunt uiteraard de maankoekjes mallen ook gebruiken voor speculaasjes of andere koekjes. Ik spreek uit ervaring.
En voor boter kun je ze ook gebruiken.

Heb jij je nou een Houten maankoekjesmal bij Houtkoorts gekocht en je laten inspireren door mijn ongelooflijk professionele uitleg en ben je aan de slag gegaan? Post een foto van jouw baksels op social media en tag @houtkoorts (instagram/pinterest)of @houtkoorts.nl (facebook) en maak kans op een cadeaubon! En mijn dankbaarheid gegarandeerd.

Eet smakelijk!
En blijf uit de buurt van Murphy..

Laat een reactie achter