Nieuws

Restauratie van een Chinese hoefijzerstoel

Restauratie van een Chinese hoefijzerstoel

Er is een winkel genaamd Loods 66 in Annen. Een antiekhandel, een rommelschuur, een rariteitenkabinet, een… nou ja, wat Loods 66  het beste beschrijft is misschien; een sfeervolle winkel met vooral veel vintage en antiek voor in je huis, vanuit heel Europa en luckily for me, ook uit het verre Oosten.

Ik liep daar op een fijne dag samen met mijn antiek-rommelmarkt-curiosa-retroliefhebbende-en-enorm-gezellige-vriendin Carla rond en na de zoveelste ronde kwam ik deze prachtige antiek Chinese hoefijzerstoel tegen. Een prachtige antieke Chinese stoel die wat liefde nodig had.

Er ontbrak een spijltje. Ook een klein stukje in het bovenste houtsnijwerk van de rugleuning, maar dat heb ik zo gelaten. Authenticiteit is belangrijk als je antiek restaureert.

Jan (de eigenaar) vertelde mij dat er al 3 kopers geïnteresseerd waren in de stoel, en dat er één de stoel wilde huren voor een televisieproductie. Er hadden een aantal kenners naar gekeken, die allen hadden gezegd dat het om een echt, oud exemplaar gaat. Eén ervan had het vermoeden uitgesproken dat het om een tempelstoel uit Tibet zou kunnen gaan.

Ik vermoed zelf dat de stoel ergens gebouwd is aan de kustlijn van China, omdat er schelpen zijn verwerkt in de oude laklagen van de ornamentering in de rugleuning. Nou kun je in onze wereld natuurlijk altijd aan schelpen komen, dus hoezo is dat een indicatie zou je denken? Maar in die tijd reed je nog niet even met je auto kilometers verderop om wat materiaal te halen en werkte je met wat de natuur je aan materiaal gaf in een hele kleine straal rondom je werkplaats.
Qua leeftijd vermoed ik dat de stoel uit ca. 1870 komt.

Datering van een antiek meubel is vaak lastig, daarover meer in een volgend blog

 

De Chinese Hoefijzerstoel

De hoefijzer stoel wordt ook wel gezien als het mooiste design in meubels die zijn voortgekomen uit de Ming Dynasty. De hoefijzer stoel (Quanyi) was een symbool van macht en status. Ze werden vroeger gemaakt voor hoogwaardigheidsbekleders en voor de koninklijke familie.

Nou ja, dat wetende is al voldoende om tijd en energie in dit mooie stuk antiek te stoppen besloot ik.

Wat hem nog extra mooi maakt is dat dit exemplaar is gemaakt van Cypresse hout. Hij heeft de nodige krimp wat vooral zichtbaar is in de zitting en de vorige levens zijn goed te zien. De lak is er op plaatsen waar veel is gezeten afgesleten. De zitting en armleuningen zijn praktisch kaal. Perfect wabi-sabi dus. Perfect imperfect.

Toen ik de stoel zag was hij wel wat wiebelig, maar alle verbindingen zaten mooi in het zicht en waren allemaal nog in tact. Die moesten alleen geborgd worden, en de ontbrekende stijl moest opnieuw bijgesneden worden.

Ik kon dus niet anders dan deze mooie oude knar meenemen en restaureren.

Allereerst heb ik een mal gemaakt van de gespiegelde stijl van de stoel, zodat de stoel mooi symmetrisch zou worden. Ik heb een stuk hout uitgezocht dat qua vlam overeenkwam met de rest van de stoel en ik heb gezaagd, gesneden en geschaafd tot ik een ons woog. Ongeveer dan..

Toen ik bijna klaar was, brak bij de laatste schaafbeweging een stukje hout uit de spijl en heb ik even zitten nadenken wat ik daar mee zou moeten. Daarbij heb ik even kritisch naar de stoel gekeken en gezien dat dat bij meer van de spijlen het geval was en ik heb het beschouwd als een cadeautje van moeder natuur en besloten om het afgebroken stukje niet te verlijmen. Op deze manier past de spijl namelijk naadloos in het oude karakter van de stoel en zal de restauratie nooit in het oog springen. Mijn doel met restauratie is voornamelijk zo onzichtbaar mogelijk nieuwe delen toevoegen die wel bijdragen aan de stevigheid en respect tonen aan de maker, maar dus niet opvallen.

Toen ik uiteindelijk tevreden was met het de vorm en de spijl ook met pennen passend was gemaakt heb ik de spijl verlijmd in de stoel en ook de andere verbindingen die was losser waren gaan zitten geborgd.

Daarna heb ik eerst op een natuurlijke manier het hout op kleur gemaakt, zodat de spijl ook zonder laklaag dezelfde kleur als de rest van het hout uit de stoel zou hebben. Wellicht een overbodige stap, maar mijn eer als restaurateur te na om deze stap over te slaan. Misschien ben ik wel een geek…

Toen uiteindelijk de spijl op kleur was heb ik hem in dezelfde kleur gelakt als de overige spijlen en was de stoel ready to go!

Kijk hem shinen dan!
Deze antieke Chinese stoel is nu echt weer een blikvanger voor in jouw interieur!
En hij zit nog lekker ook. 

Hij staat te koop in de webwinkel. De gerestaureerde Antieke Chinese hoefijzerstoel
Je mag hem uiteraard ook eerst live komen bekijken in onze showroom in Bierum (GN). Maak wel eerst even een afspraak, want we hebben meer werkplaatsen en doen ook verbouwingen en restauraties op locatie dus we zijn niet altijd aanwezig 

Hey en vind jij het nou leuk om wat meer over restauratieprojecten te lezen? Check bijvoorbeeld de post
over het restaureren van scheuren in houten panelen. Of hou dit blog in de gaten, we posten binnenkort meer.

 

Laat een reactie achter