Nieuws

Restauratie van een oude Chinese kast

Restauratie van een oude Chinese kast

 

 

k kon een schitterende doorleefde kast bemachtigen, omdat het een echt restauratieprojectje was en het de vorige eigenaar maar niet lukte om hem te repareren.

Ik zag direct dat het om een mooi oud exemplaar ging, omdat de zij- en achter panelen uit massieve planken zijn opgebouwd en je hier en daar de bamboe verbindingspennen kon zien zitten. De accolades zijn in een mooie vloeiende vorm uitgezaagd en de lades voorzien van met de hand gezaagde zwaluwstaart verbindingen. In de kroonlijst zie je heel subtiel gesneden horizontale reliëf randjes.

En ik weet niet of dat in elk vak geldt, maar in het vak van meubelmaken en stofferen zeer zeker wel; Hoe simpeler het eruit ziet, hoe ingewikkelder het is om te maken! Als je een bloem snijdt bijvoorbeeld, kun je best het ene bloemblaadje iets kleiner maken dan de andere; geen hond die het ziet. Maar 2 horizontale reliëfrandjes in de kroonlijst; Als de ene een halve millimeter lager zit dan de ander, of als de ronding net anders loopt, dan zie je dat direct! Deze randjes zijn perfect gesneden. Hierin zie je de hand van de meester. Ik wordt daar blij van.

Maar goed, er moest dus wel iets aan de kast gebeuren.

Er zat een enorme scheur tussen het zijpaneel en de linker voor-stijl.
De vorige eigenaren hadden die vrolijk vol gesmeerd met iets wat op klei leek en overgeverfd.
Is ook een oplossing. Alleen niet eentje waar ik voor zou pleitten.

Allereerst heb ik de klei of oude plamuur verwijderd uit de naad waar normaliter het zwevende paneel in hoort te zitten. Daarna was het euvel snel gevonden.

Het voordeel van veel werken met Chinees antiek is dat je eigenlijk precies weet hoe zo’n kast in elkaar past. Niets in een Chinese kast kan van nature zo uit het lood raken en verbuigen als er bij deze kast gebeurd is, omdat de panelen zwevend zijn en de Chinese vakmannen er altijd voor zorgen dat het hout kan blijven ademen en daardoor nooit bij het uitzetten of krimpen van het hout -als gevolg van klimaatwisselingen- de constructie kunnen vernielen. Ik had daardoor dus direct het vermoeden dat er een probleem was met de constructie verbindingen. En dat bleek te kloppen;
Een aantal verbindingspennen waren losgeschoten en zaten tegen de linker voorstijl aangedrukt. Dit heeft waarschijnlijk tig jaren zo gezeten, want de voorstijl was helemaal verbogen. Gelukkig voor ons is hout heel flexibel en kan het ook weer terug naar zijn originele vorm gebogen worden als je het met liefde begeleidt.
Het was een kwestie van de pennen weer richting hun gat manoeuvreren en het hout terug drukken. Dit heb ik een aantal dagen zo laten zitten om het hout tijd te geven zijn originele vorm weer aan te nemen. (Dat is meer gevoel dat wijsheid by the way…)

En voilá! De kast was weer hersteld in oude glorie.
Er zitten in de panelen wel wat krimpscheuren, en een oude restauratie aan de deurpennen heb ik ook in het zicht gelaten. Je mag wel zien dat deze kast meerdere levens heeft geleefd. Je koopt geen kast van een Zweeds meubel imperium, maar een echt antieke kast van massief hout van Houtkoorts en dat mag je best zien.

Maar dan de kleur nog..
Toen ik hem kocht was deze kast lavendel kleurig. Niet onaardig, maar de verflaag was enorm aangetast dus heb ik besloten dat hij geverfd moest worden.
van origine is dit waarschijnlijk een kast geweest in meerdere laktinten, de boventoon in rood.
Maar ook Houtkoorts maakt wel eens commerciële keuzes. En in dit geval was oververven in een fijne warme grijs tint de meest voordehand liggende keuze. Logen, opnieuw schuren en in de originele laktinten terugbrengen is een kostbare en tijdrovende klus, en dat gaat in het geval van deze kast niet winstgevend zijn.

Dus koos ik voor licht warm-grijs. Het is een grijs die ietwat naar taupe neigt en dus een fijne warme uitstraling heeft.
Het voordeel van deze kleur is dat het prachtig past in een licht interieur, zelfs een Nordic inrichting en doordat het met een kwast geschilderd is heeft hij iets rauws, waardoor hij in een landelijk interieur ook zeker tot zijn recht zal komen!
Deze kast woont inmiddels bij hele leuke mensen met een enorm goede smaak dus ik heb mijn ‘kindje’ met een gerust hart overgedragen.

Zoek jij nou een soortgelijke kast? Neem dan even contact met me op. Ik kan altijd voor je op zoek gaan.
Of kijk anders hier bij de kasten die we op dit moment online hebben staan. Of beter nog: Kom eens langs! We komen er niet altijd aan toe om de kasten die we hebben staan ook online te zetten..

Laat een reactie achter